Hooikoorts klachten, allergie door pollen en hoe ermee om te gaan
Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Hooikoorts klachten, allergie door pollen en hoe ermee om te gaan

Hooikoorts klachten, allergie door pollen en hoe ermee om te gaan
Geplaatst op 17-4-2023 door Niels

Hooikoorts klachten, allergie door pollen en hoe ermee om te gaan


Hooikoorts klachten door pollen is een last die veel mensen ervaren voornamelijk tijdens het allergieseizoen. Het niezen, de loopneus en jeukende ogen kunnen het dagelijkse leven behoorlijk verstoren. Gelukkig zijn er oplossingen om deze klachten te verminderen zoals luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers. Hieronder bekijken we per categorie hoe deze apparaten helpen om hooikoorts klachten te verminderen en pollen binnenshuis onder controle te houden.

Welke symptomen veroorzaken pollenallergieën en hooikoorts?Hooikoorts klachten


Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis of onder de medische term pollinose, is een allergische reactie op pollen die vrijkomen van bomen, grassen en planten. De klachten kunnen variëren van lichte tot ernstige symptomen zoals: niezen, loopneus, jeukende ogen, verstopte neus, keelpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. Hooikoorts klachten kunnen het dagelijks leven sterk beïnvloeden.
hooikoorts klachten
Pollen


Pollen zijn kleine, lichtgewicht deeltjes die door planten worden geproduceerd om zich voort te planten. Ze worden eenvoudig door de wind meegevoerd en kunnen bij mensen allergische reacties veroorzaken zoals hooikoorts. Het aantal pollen in de lucht is het hoogst gedurende de lente en de zomer maar sommige mensen kunnen het hele jaar door last hebben van hooikoorts klachten.

Luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers: hoe ze werken en hoe ze kunnen helpen

hooikoorts klachten

Luchtreinigers


Luchtreinigers zijn apparaten die de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren door de lucht te zuiveren van verontreinigende stoffen zoals: (fijn)stof, rook, geuren, gassen, schimmelsporen en natuurlijk pollen. Luchtreinigers werken door middel van verschillende filtertechnologieën zoals: voorfilters, HEPA-filters, actieve koolstoffilters, UV-C-lampen en ionisatie. Deze apparaten kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen die last hebben van hooikoorts klachten en gevoelig zijn voor pollen, omdat ze de hoeveelheid pollen in de lucht verminderen en de kans op allergische reacties verkleinen.

Luchtbevochtigers


Luchtbevochtigers zijn apparaten die de luchtvochtigheid binnenshuis verhogen door vocht aan de lucht toe te voegen. Hoewel luchtbevochtigers niet direct pollen uit de lucht verwijderen, kunnen ze verlichting bieden voor hooikoorts klachten. Door optimale luchtvochtigheidsniveaus binnenshuis te handhaven, kunnen luchtbevochtigers droge neuspassages en geïrriteerde luchtwegen verzachten, waardoor symptomen zoals niezen, jeuk en verstopte neus verminderen.

Luchtwassers


Luchtwassers zijn apparaten die de functies van luchtreinigers en luchtbevochtigers combineren, waardoor ze een uitgebreide oplossing bieden voor het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. Deze apparaten werken door zowel luchtverontreinigende stoffen zoals (fijn)stof, rook, geuren, gassen, schimmelsporen en pollen te filteren, als door de luchtvochtigheid binnenshuis te reguleren. Luchtwassers kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen met hooikoorts klachten en gevoelig zijn voor pollen omdat ze niet alleen de hoeveelheid pollen in de lucht verminderen, maar ook droge neuspassages en geïrriteerde luchtwegen verzachten door een optimale luchtvochtigheid te handhaven. Hierdoor kunnen symptomen zoals niezen, jeuk en verstopte neus verminderd worden.


Ga voor het juiste advies naar onze product adviespagina

Het juiste apparaat voor uw behoeften kiezen


Met verschillende opties beschikbaar, is het essentieel om het juiste apparaat te kiezen om uw hooikoorts klachten te verlichten en pollen in uw leefruimte te beheersen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden bij het kiezen tussen luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers:

Verlichting van en preventie bij hooikoorts allergie:
Als u last heeft van hooikoorts klachten, is een specifieke luchtreiniger met een HEPA-filter absoluut de beste keuze voor het verwijderen van pollen en andere allergenen uit de lucht. Als u een hoog efficiënte luchtreiniger nodig heeft voor verlichting van allergieën, dient u zich te realiseren dat dit ongemak wordt veroorzaakt door overgevoeligheid van het afweersysteem voor specifieke allergene deeltjes in de binnenlucht.

Dit kunnen bijvoorbeeld pollen zijn, stof, fijnstof, huisstof of schilfers die van huisdieren afkomstig zijn. Om pollen en andere allergenen effectief uit de binnenlucht te zuiveren adviseren wij u zeker te kiezen voor een luchtreiniger met een origineel TRUE HEPA filter met minimaal de klasse H13.

Luchtvochtigheid:
Als u last heeft van een te lage luchtvochtigheid in de binnenruimte, is een luchtbevochtiger een goede oplossing om dit probleem te verhelpen. Ook uw hooikoorts klachten kunnen hierdoor afnemen doordat de geïrriteerde luchtwegen worden ontzien. Bij droge binnenlucht kunnen pollen langer in de lucht blijven zweven en zich gemakkelijker in alle binnenruimtes verspreiden, waardoor de pollenconcentratie in de binnenlucht kan toenemen.

Bij een relatieve luchtvochtigheid lager dan 40% is er een groot risico op het uitdrogen van onze slijmvliezen. Bij droge lucht worden onze slijmvliezen minder effectief en kunnen ziekmakende pollen, bacteriën en virussen eenvoudig onze luchtwegen binnendringen.
Een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% garandeert dus niet enkel optimale behaaglijkheid en comfort, maar zorgt vooral voor gezonde ademlucht en bepaalt ook de kwaliteit van het binnenmilieu.

Combinatie:
Als u last heeft van de combinatie van hooikoorts klachten en een te lage luchtvochtigheid, is de luchtwasser het geschikte systeem. Dit systeem filtert de luchtverontreinigende stoffen zoals pollen en stofdeeltjes en verhoogt de luchtvochtigheid in de binnenruimte.

Het Clean Air Optima® 2in1 hybride luchtwasser systeem biedt gelijktijdig effectieve luchtbevochtiging en luchtreiniging in uw binnenruimte. De combinatie van vier bewezen technieken zoals koudverdampen voor het bevochtigen, luchtwassen voor het reinigen van de lucht, antibacterieel waterfilter en actiefkool voorfilter zorgen voor pollenreductie en een fris en gezond binnenklimaat.

Ruimte:
Houd rekening met de grootte van de binnenruimte welke u wilt reinigen aangezien de apparaten verschillende capaciteiten hebben. Zorg ervoor dat u een apparaat kiest welke de lucht in uw leefruimte effectief kan reinigen en/of bevochtigen. Onderzoek heeft aangetoond dat luchtreinigers in staat zijn om de luchtkwaliteit in binnenruimtes te verbeteren door de aanwezigheid van onder andere pollen te verminderen. Om een redelijk niveau van infectiebescherming te bereiken, is het belangrijk dat de luchtreiniger een capaciteit heeft van twee tot drie keer het volume van de ruimte per uur.

Om dit te verduidelijken, als een luchtreiniger een CADR-waarde heeft van 400 m³ deeltjesvrije lucht per uur en de binnenruimte 100m³ bedraagt, dan behaalt deze luchtreiniger een luchtreinigingscapaciteit van 400:100 = 4 keer per uur in het hoogste ventilatorniveau.


Geluidsniveau:
Ook het geluidsniveau van het apparaat kan een factor zijn bij het bepalen van uw keuze zeker als u de luchtreiniger, luchtbevochtiger of luchtwasser in de slaapkamer wilt plaatsen. Door de bijzonder stille werking zijn Clean Air Optima® luchtreinigers, luchtbevochtigers en luchtwassers geschikt voor alle binnenruimtes waar van apparatuur een stil bedrijf wordt verlangt.
hooikoorts klachtenOnze Pollenkalender: weet wanneer u alert moet zijn


Een belangrijk hulpmiddel bij het beheren van hooikoorts klachten is het bijhouden van de pollenconcentraties in uw omgeving. Onze pollenkalender kan u hierbij helpen. Door te weten welke planten in welke maanden bloeien en wanneer hun pollen pieken, kunt u zich beter voorbereiden op het allergeenseizoen en uw hooikoortssymptomen effectiever beheersen.

Download de
pollenkalender hier

Factoren om te overwegen


Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden bij het gebruik van de pollenkalender:

 • Gebruik de pollenkalender regelmatig:
  Om de pollenconcentraties in uw omgeving te kennen, kunt u de pollenkalender regelmatig raadplegen. Zo blijft u op de hoogte van de veranderingen in de pollenconcentraties en kunt u uw allergiebehandeling aanpassen.
 • Volg de pollenverwachtingen:
  Naast de pollenkalender bieden sommige meteorologische diensten ook pollenverwachtingen. Door deze te volgen, kunt u anticiperen op perioden met hoge pollenconcentraties en uw allergiebehandeling hierop afstemmen.
 • Neem preventieve maatregelen:
  Als de pollenconcentraties hoog zijn, kunt u proactief maatregelen nemen om de blootstelling aan pollen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door ramen en deuren gesloten te houden, buitenactiviteiten te beperken en een zonnebril te dragen om uw ogen te beschermen.
 • Combineer met allergiebehandeling:
  Hoewel de pollenkalender een handig hulpmiddel is bij het beheersen van hooikoorts klachten, is het ook belangrijk om deze te combineren met andere allergiebehandelingen zoals medicatie en het gebruik van luchtbehandelingssystemen. • Tips voor het effectief gebruiken van luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers


  Volg deze tips om de voordelen van deze apparaten te maximaliseren en hooikoorts klachten te verlichten:

 • Regelmatig onderhoud:
  Reinig en vervang filters in luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers regelmatig om hun efficiëntie te behouden. Reinig bij de luchtwassers en luchtbevochtigers regelmatig de tank en andere onderdelen om schimmel- en bacteriegroei te voorkomen.
 • Optimale plaatsing:
  Plaats uw apparaat op een plek waar u de meeste tijd doorbrengt, zoals de slaapkamer of woonkamer. Houd het uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen om optimale prestaties te garanderen.
 • Combineer met andere allergieverlichtingsstrategieën:
  Hoewel luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers effectief kunnen zijn bij het verminderen van hooikoorts klachten, is het essentieel om ze te combineren met andere allergieverlichtingsstrategieën zoals regelmatig schoonmaken, ramen gesloten houden tijdens perioden met veel pollen en het gebruik van anti-allergeen beddengoed. • hooikoorts klachten  Tot slot


  Hooikoorts klachten en pollen kunnen een lastige en ongemakkelijke ervaring zijn. Gelukkig zijn er verschillende apparaten beschikbaar zoals luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers, die kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen en de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Door het kiezen voor het juiste apparaat en het effectief gebruiken ervan, kunt u een comfortabele leefomgeving creëren en de impact van allergieën op uw dagelijks leven verminderen.

  Het is tevens belangrijk om de pollenkalender te gebruiken om op de hoogte te blijven van de pollenconcentraties in uw omgeving en preventieve maatregelen te nemen tijdens perioden met hoge pollenconcentraties. Vergeet niet om deze strategieën te combineren met andere allergiebehandelingen, zoals medicatie en het gebruik van anti-allergeen beddengoed. Met deze tips kunt u de voordelen van luchtreinigers, luchtwassers en luchtbevochtigers maximaliseren en hooikoorts klachten effectief beheren.

  Veel gestelde vragen


  Zijn luchtreinigers effectief tegen hooikoorts?

  Ja, luchtreinigers kunnen de hoeveelheid pollen in de binnenruimte verminderen en de kans op allergische reacties verkleinen.

  Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtwasser?

  Een luchtreiniger zuivert de lucht van verontreinigende stoffen, terwijl een luchtwasser zowel de lucht zuivert als bevochtigt.

  Is een luchtbevochtiger nuttig bij hooikoorts?

  Ja, een luchtbevochtiger kan verlichting bieden voor hooikoorts klachten door optimale luchtvochtigheid te handhaven en geïrriteerde luchtwegen te verzachten.

  Hoe vaak moet ik de filters van mijn luchtreiniger vervangen?

  Het wordt aanbevolen om de filters van uw luchtreiniger om de drie tot zes maanden te vervangen, afhankelijk van het model en het gebruik.

  Kan het combineren van verschillende allergiebehandelingen helpen bij het beheren van hooikoorts klachten?

  Ja, het combineren van verschillende allergiebehandelingen zoals medicatie, luchtreinigers en anti-allergeen beddengoed, kan helpen om hooikoorts klachten effectief te beheren.

  A guarantee for healthy indoor air quality

  Winkelmandje

  Wis filters

  Filter

  Annuleren
  Bevestigen