Tabaksproducten kunnen levensbedreigende ziekten en voortijdig overlijden veroorzaken, of zij nu worden gerookt, gepruimd of gesnoven, of worden geïnhaleerd door meerokers (passief roken).
Ook wie zelf niet rookt, kan in contact komen met tabaksrook. Dat lijkt misschien onschuldig, maar is het niet. Voor zowel volwassenen als kinderen is het enorm schadelijk.
Instituten wereldwijd als de WHO, op landelijk niveau bijvoorbeeld het Nederlandse RIVM en het Vlaams Instituut Gezond Leven onderzoeken hoe schadelijk verschillende tabaksproducten zijn voor de gezondheid en hoe verslavend en aantrekkelijk ze zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de gezondheidsschade van tabaksrook verminderen. Daarom adviseert ze om de hoeveelheid van een aantal schadelijke stoffen in tabaksrook te verlagen. Hiermee wil ze ook voorkomen dat er nieuwe rookwaren op de markt komen die nog slechter zijn voor de gezondheid. Van de meer dan 6.000 stoffen in tabaksrook heeft de WHO er 9 geselecteerd die een extra groot risico hebben op ernstige gezondheidsschade. Deze variëren van een kleine hoeveelheid zeer schadelijke stof tot een relatief grote hoeveelheid van een minder schadelijke stof. Bijna alle geselecteerde stoffen zijn kankerverwekkend. Voorwaarde voor de selectie was dat de hoeveelheid van de stof in de tabaksrook kan worden verlaagd door het productieproces aan te passen.
1. Aceetaldehyde
2. Acroleïne (of: propenal of acrylaldehyde)
3. Benzeen
4. Benzo[a]pyreen (BaP)
5. Butadieen (1,3 Butadieen)
6. Formaldehyde
7. Koolmonoxide (CO)
8 en 9. NNN en NNK
Het RIVM vermeldt 2023 dat in Nederland elk jaar bijna 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken: een roker leeft hier gemiddeld 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker. Het Europees Parlement meldt al in 2016 dat er in de EU jaarlijks 700.000 mensen overlijden ten gevolge van roken. Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in de EU. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is bewezen dat door de grote verscheidenheid aan zeer gevaarlijke, kankerverwekkende verontreinigende stoffen in sigarettenrook elk jaar 6 miljoen mensen vroegtijdig overlijden.
Wat zit er in tabaksrook?
RIVM en WHO-onderzoek geeft aan dat tabaksrook ruim 6.000 verschillende stoffen bevat. Vele daarvan zijn schadelijk voor de gezondheid en meer dan 70 zijn kankerverwekkend.
1. Hoofdstroomrook (primaire rook): wordt ingeademd door de actieve roker.
2. Zijstroomrook (secundaire rook): komt uit de smeulende sigaret.
3. Tertiaire rook: wordt uitgeblazen door de roker.
Omgevingsrook of tweedehandsrook bestaat voornamelijk uit zijstroomrook (85%) en tertiaire rook (15%). Zijstroomrook heeft een lagere temperatuur en is eigenlijk de gevaarlijkste soort rook. Omdat er een onvolledige verbranding is, bevat deze rook meer schadelijke stoffen dan de hoofdstroomrook en tertiaire rook: 3x meer koolmonoxide (CO), 7x meer benzeen, 70x meer nitrosaminen en 100x meer ammoniak.
Passief roken of meeroken heeft dus een negatief effectief op je gezondheid, net als roken. Wel is de blootstelling bij passief roken veel lager omdat rook in de omgeving wordt verdund met schone lucht. Het effect van meeroken neemt toe naargelang de concentratie van de rook en de blootstelling eraan:
• Hoe meer blootstelling gedurende de dag, hoe groter het risico.
• Hoe langer de blootstelling doorheen de jaren, hoe groter het risico.
• Hoe kleiner de ruimte is, hoe geconcentreerder de rook.
Bron: WHO / RIVM / Vlaams Instituut Gezond Leven
Meerdere onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekingen tonen aan, dat door een enkele sigaret in gesloten ruimtes meer dan 2 liter rook ontwikkeld wordt. Slechts zo’n 20% wordt door de roker geïnhaleerd, de rest vermengt zich met de binnenlucht. Het aandeel kankerverwekkende stoffen is bij deze zogenaamde “bijstroom of zijstroomrook” tot 130 maal hoger. Rook bestaat uit miljoenen microfijne deeltjes, die nog kleiner zijn dan bacteriën en gasvormige chemische stoffen die geuren veroorzaken.
Bij het roken van een sigaret of andere tabaksproducten komen allerlei chemische stoffen vrij. Welke stoffen vrijkomen tijdens het roken en in welke hoeveelheid verschilt tussen (tabaks)producten. Dat hangt vooral af van het type product (zoals sigaret, sigaar, e-sigaret), specifieke producteigenschappen zoals het soort tabak, de gaatjes in het filterpapier (filterventilatie), en de stoffen die een fabrikant heeft toegevoegd. Tabaksrook is ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers.
Sigarettenrook veroorzaakt veel levensbedreigende ziekten zoals hartaanvallen, beroertes, kanker en andere ziekten zoals allergieën of astma.
Onderzoek bevestigd dat door een slechte verbranding bij lage temperaturen, zijstroomrook (passieve rook) tot 130 keer meer vervuilende stoffen bevat dan de door de roker ingeademde sigarettenrook.
Passief roken is minstens net zo gezondheidsschadelijk als ingeademde tabaksrook. Niet-rokende aanwezigen in een rokerswoning zoals partners, kinderen en familie lopen een evenveel gezondheidsrisico als de rokers zelf.
Tabaksrook is een belangrijke bron van schadelijk fijnstof in huis.
Vele studies tonen dat fijne stofdeeltjes van passieve tabaksrook in de binnenruimte nog lang in huisstof en op oppervlakken kunnen worden aangetroffen en zo de gezondheid van alle aanwezigen in deze ruimte in gevaar brengen door zogenaamde tertiaire rook. Zeker de zwaardere deeltjes ervan, die verzamelen op lage hoogte vanaf de grond. Kruipende kinderen en vroege lopertjes krijgen heel wat giftige stoffen in hun lijf en beginnen eigenlijk zo al op jonge leeftijd te roken. Ze maken ook meer hand-tot-mondbewegingen. De kans op aandoeningen van de luchtwegen is groot bij deze kinderen.
Tabaksrook hecht zich op muren, plafonds, meubels en gordijnen en veroorzaakt langdurige en nare geurvorming in de binnenruimte en ... stinkt.
Wat is belangrijk bij de keuzebepaling van een luchtreiniger tegen tabaksrook?
Bij de keuzebepaling voor het juiste type Clean Air Optima® luchtreiniger dient u niet alleen rekening te houden met de afmeting van de ruimte waarin u de luchtreinigers wilt plaatsen, maar vooral ook met de intensiteit van de tabaksrook belasting in deze ruimte en de mogelijkheden voor ventilatie van de ruimte. Goede ventilatie van de ruimte en het tijdig reinigen of vervangen van de filters ondersteund de effectiviteit van het luchtreinigingsproces.
Tabaksrook bestaat uit zeer fijne deeltjes en zwevende stoffen die met de moderne, efficiënte Clean Air Optima® high-end TRUE HEPA filtertechnologie uit de ademlucht kunnen worden gefilterd. Deze high-end filtertechniek tegen tabaksrook is gebaseerd op meervoudige in serie geschakelde filters: voorfilter voor de grove deeltjes, TRUE HEPA-deeltjesfilters klasse H13 filteren 99,97 procent van de micro-fijne stofdeeltjes uit de lucht, het actief koolfilter neutraliseert gassen en geuren en krachtige ozonvrije ionisatoren verspreiden in de gehele ruimte negatieve ionen die daardoor schadelijke stoffen en nare geuren uit de binnenlucht verwijderen.
Voorfilters vangen grove zwevende deeltjes uit tabaksrooklucht.
TRUE HEPA filters, filter klasse H13 met nano zilver coating, zuiveren micro- fijne deeltjes tot 0,3 micrometer (0,3 µm) uit de lucht met 99,97% rendement, Schimmel 100%, Tabaksrook 98,90%.
Krachtige ozonvrije ionisatoren verspreiden in de gehele ruimte negatieve ionen die daardoor schadelijke stoffen uit de binnenlucht verwijderen en geuren neutraliseren. Negatieve ionen hangen zich aan stofdeeltjes, micro-organismen en andere ongewenste stoffen in de lucht en verbinden deze met elkaar. De deeltjes worden op deze wijze zwaarder dan de lucht en vallen neer of worden door de luchtreiniger uit de lucht gefilterd.
In het unieke assortiment bevinden zich Clean Air Optima® high-end SMART luchtreinigers met ultrastille werking, een energiezuinig ontwerp en een sensor gestuurd 6-voudig DUAL Airflowsysteem waaronder in grootformaat: 2 Voorfilters, 2 TRUE HEPA H13 filters, 2 Actief Koolstoffilters, 2 UV-C lampen en 2 ionisatoren. Deze effectieve Clean Air Optima® mobiele luchtreinigers kunnen daardoor tot bijna 100 procent van alle gezondheidsbedreigende stoffen, sigarettenrook, fijn stof, gassen, dampen en nare geuren, allergieveroorzakers, bacteriën, virussen en Covid-19 aerosolen uit belaste binnenlucht zuiveren.
De digitale monitoring van de SMART luchtreinigers geeft automatisch en exact feedback over de actuele luchtkwaliteit in de binnenruimte waar de Clean Air Optima® luchtreiniger staat opgesteld door meting van het PM2.5 niveau, temperatuur en luchtvochtigheid in deze ruimte.