Een geur is de waarneming van een vluchtige chemische verbinding in de lucht met de neus. Een geur kan als onaangenaam worden ervaren. Er is dan sprake van geurhinder (ook wel stank genoemd).
Geurhinder en gezondheidsrisico's
Geur kan in de leefomgeving hinder veroorzaken en brengt om die reden ook gezondheidsrisico's met zich mee. Geurhinder kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, verstoorde ademhaling en verstoorde hartslag. Ook kan geur psychische klachten veroorzaken, bijvoorbeeld spanningen, structurele onvrede over het woon- en leefklimaat en vermindering van activiteiten buitenshuis.
Emissie en immissie
Geur kan hinder en gezondheid schade veroorzaken. Bedrijven kunnen geur uitstoten (emissie). De geur verspreidt zich via de lucht en veroorzaakt een geurbelasting op de leefomgeving (immissie).
Een geur kan een woning binnendringen door een open raam, deur of rooster, via ventilatiesystemen of luchtbehandelingssystemen en door spleten en naden in de woning.
In woningen met mechanische luchttoevoer bestaan relatief veel klachten over geurhinder uit de omgeving. Specifieke bronnen van geurhinder buiten de woning kunnen zijn:
• Bedrijven (industriële en overige bedrijven, intensieve veehouderijen, landbouw).
• Verontreinigende stoffen in de bodem (vluchtige verbindingen kunnen uitdampen en
een woning binnendringen).
• Verkeer (uitlaatgassen, slijtage van banden en wegdek).
• GFT-bakken.
• Vegetatie (rottingsprocessen).
• Allesbranders en open haarden.
• Riolering (rioolbreuk door verzakking, renovatiewerkzaamheden, overstort na regenval).
Belangrijke geurbronnen binnenmilieu zijn afkomstig van: huisdieren, keukengeuren, verfgeuren, tabaksrook, vluchtige organische stoffen (VOS) die vrijkomen uit allerlei producten die in huis gebruikt worden, zoals verf- en schoonmaakmiddelen, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen, formaldehyde uit bouwmaterialen, meubelstoffen en vloerbedekking. Verder:
• Bedrijven (industriële en overige bedrijven, intensieve veehouderijen, landbouw).
• Bouwmaterialen: bijvoorbeeld door uitdamping van VOS. Ook materialen, zoals
plafondplaten, waarin cellulose is verwerkt, kunnen gaan stinken.
Door een productiefout kunnen de plafond platen bacteriën bevatten die het cellulose
afbreken tot boterzuur. Dit geeft een zurige, penetrante lucht.
• Bouwkundige- en constructiefouten: afwezigheid van of onvoldoende werkende
ventilatie- of luchtbehandelingssystemen, waardoor bijvoorbeeld kookluchten in de
woning worden verspreid of terecht komen, defecte en/of slecht werkende riolering,
vochtoverlast, vochtig geworden spouwmuurisolatie, verkeerd aangebrachte
dakbedekking.
• Verbrandingsgassen. Na een woningbrand kan er een hinderlijke brandgeur aanwezig
zijn.
• Biologische bronnen: huisdieren, ongedierte (bijvoorbeeld spitsmuizen), kadavers
(bijvoorbeeld een dode rat in kruipruimte of in spouwmuren), GFT-bakken en planten.
• Gebruik van bepaalde middelen: schoonmaakmiddelen, vochtweringsmiddelen
(hydrofoberingsmiddelen), bestrijdingsmiddelen en houtverduurzamingsmiddelen.
• Hobby's of bewonersgedrag: zoals onvoldoende gebruikmaken van de
ventilatievoorzieningen.
• Inrichting: bijvoorbeeld meubilair of vloerbedekking.
De binnenlucht wordt beïnvloed door een groot aantal chemische, biologische en fysische factoren. Iedereen ondervindt een zekere blootstelling hieraan. Meestal leidt blootstelling aan normaal in woningen voorkomende concentraties niet tot negatieve gezondheidseffecten. Dit is echter niet altijd het geval. Zo hebben de ‘normaal’ in woningen voorkomende concentraties aan radon en thoron (radioactieve gassen die van nature veranderen in andere radioactieve stoffen) en allergenen wel degelijk negatieve effecten op de gezondheid. Bij klachten over het binnenmilieu gaat het echter meestal om de situatie dat iemand wordt blootgesteld aan verhoogde concentraties van normaal in het binnenmilieu voorkomende stoffen of aan stoffen die normaal niet voorkomen in het binnenmilieu. In beide gevallen zijn negatieve effecten op de gezondheid niet uit te sluiten.
Veel binnenmilieuproblemen gaan gepaard met geurhinder, maar geurhinder kan ook een op zichzelf staand binnenmilieuprobleem zijn.
Individuele verschillen in geurwaarneming
De gevoeligheid van het geurzintuig kan tussen personen per geur sterk verschillen. Hoewel de meeste mensen een normale geurwaarneming hebben, is twee procent van de bevolking hypergevoelig en twee procent ongevoelig.
Werking
Vrijwel meteen wanneer een geur wordt waargenomen, wordt deze instinctief beoordeeld als aangenaam of onaangenaam.
Bij blootstelling aan geur kunnen de geurstoffen twee zenuwbanen prikkelen: de reukzenuw (nervus olfactorius) en de drielingzenuw (nervus trigeminus). De twee zenuwbanen zijn verbonden met verschillende gedeelten van de hersenen. Dit houdt in dat prikkeling van de twee zenuwen verschillende consequenties voor het gedrag heeft.
De prikkeling van de reukzenuw heeft tot gevolg dat een geur waargenomen wordt. Bovendien kunnen geurstoffen via deze zenuw rechtstreeks naar de hersenen verplaatst worden. De prikkeling van de reukzenuw kan directe reacties veroorzaken. Sommige geurstoffen roepen een aangeboren aversiereactie op. Dit is een reflex van afwenden en eventueel walging of misselijkheid, die bijvoorbeeld optreedt bij rottingsgeuren.
Een prikkeling van de drielingzenuw uit zich in een prikkelend, irriterend of branderig gevoel. De prikkeling van de drielingzenuw leidt tot beschermende reflexen als niezen of het inhouden van de adem.
,/p>
Clean Air Optima® mobiele luchtreinigers en luchtontvochtigers transformeren met geavanceerde filtertechnologie ongezonde en met nare geuren belaste binnenlucht naar zuivere ademlucht.
Actief koolstoffilters in de Clean Air Optima® mobiele luchtreinigers en luchtontvochtigers filteren effectief geuren zoals huisdier-, schimmel- , keuken- en verfgeuren, vluchtige organische stoffen (VOC), formaldehyde, benzeen, ammonia, nicotine, sigarettenrook, gassen en chemicaliën, etc. uit de binnenlucht. Door de uitzonderlijk hoge porositeit van de actieve koolstoffilters worden nare geuren en schadelijke gassen geabsorbeerd en gezondheidsbedreigende chemicaliën, zwevende organische stoffen (VOC’s) en smog uit de binnenlucht gezuiverd.
In het unieke assortiment bevinden zich Clean Air Optima® high-end (SMART) luchtreinigers met ultrastille werking en (SMART) luchtontvochtigers met een energiezuinig ontwerp en een sensor gestuurd Airflowsysteem. Deze effectieve Clean Air Optima® mobiele luchtreinigers en luchtontvochtigers kunnen tot bijna 100 procent van alle gezondheidsbedreigende en nare geuren, stoffen, gassen, dampen, allergieveroorzakers, bacteriën, virussen en Covid-19 aerosolen uit belaste binnenlucht zuiveren.